Onlara Bulgaristan'da "Alocu" denilmektedir. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıyı ekliyorum.
Kaynak:
http://alocular.azbuz.comALOCULAR KİMDİR?
Telefon ve internet üzerinden tanışdıkları Türk erkeklerini, "yanına geleceğim" diyerek, pasaport, yol masrafı veya ağır hastasının olduğu ilaç alacağı yalanıyla para isteyerek dolandırıcılık yapan çingenelere, Bulgaristan'da "Alocu" denilmektedir ve aloculuk, Bulgaristan'da bir sektör halini almıştır.
Telefon yada internet ortamında, çok zor durumda olduğunu söyleyip, yanınıza gelmek için sizden defalarca para isteyen masum görünümli bir kız çıkarsa, anlattığı trajik hikayesine sakın inanmayın, pasaport, ilaç yada yol parası göndermeyin. Bu şekilde dolandırılan insanların sayısı inanılmayacak boyutlardadır. Lütfen bu yazıyı okuyun ve çevrenizede yayınki, bir nebzede olsun bu dolandırıcılığa engel olmaya çalışmış olalım. Bir kişinin bile bu tuzağa düşmesine engel olabilirsek ne mutlu bize.
Alocular, anası, kızı, oğlu, gelini, kocası, erkek kardeşi, ailece bu işi yapmaktadırlar. Kadınları telefonla konuşurken, erkekleride, kadın takliti yaparak erkeklerle cahat yapmakta, sonra müsait olduğunda da, kadınlarının telefon numarasını vermektedir. Her bir alocunun, hatırlayamayacağı kadar çok kurbanı vardır. Öyleki, hergün Western Uniov Bank önünde alocular, dolandırdıkları erkeklerin gönderdiği havaleleri almak için kuyruk oluşturmakta, dolandırfıkları paralarla lüks hayat yaşamaktadırlar. Aloculuk dolandırıcılığı başladıktan sonra, yıkık dökük evlerin olduğu çingene mahalleleri, villaların oluşturduğu lüks semtler haline gelmiştir.
Nasıl dolandırıcılık yapıyorlar?
Internet yada telefonla tanıştıkları erkeklere, kendilerini, evlerinde huzuru olmayan, acilen evden hatta Bulgaristan’dan ayrılması gereken masum bir kız gibi yutturuyorlar. (yeseniz)
Bu nenaryolardan bazıları şöyle; babası ölmüş, şimdi üvey babası veya eniştesi kendisini taciz etmekte, istemedği bir erkekle zorla evlendirilmek istemektedir. Öylesine zavallı bir durumdaki, intiharı bile düşünmektedir. Sığınacağı bir limana ihtiyacı vardır ve o limanda, telefon yada internetten tanıştığı erkek olmaktadır.
Bu veya benzeri numarayı yutandan, “senin yanına geleceğim ama pasaportum kayıp, yurtdışına çıkabilmem için seyahat sigortası yatırmam gerekiyor” gibi yalanlarla ilk etapta 100 – 150 Euro gibi bir parayı Vestern Uniov Bankasına havale çıkartmasını istiyorlar.
Bir kez bu parayı yatırdınızmı gerisi kolay artık. “Pasaportum, sigortam, herşeyim tamam, yola çıkmam gerekiyor, aksi gibi kıyafetimde yok” diyerek yol parası istiyorlar. Nasıl olsa daha önce para yatırmış olan kişi “ehh ne yapalım” diyerek 2. kezde para gönderiyor, ardından çingene kızından müjdeli haberi alıyor. “Aşkım, şu saatte, şu otobüsle yola çıkıyorum, şu saatte Türkiye’ye girmiş olacağım” Tuzağa düşmüş kişide heyecan dorukta tabi. Derken bir telefon geliyor “aşkım, yüklü bir vergi borcum çıktı, onu ödemeden yurtdışına çıkmama izin vermiyorlar, ben şimdi geride dönemem, beni öldürürler” diye ağlayarak konuşan çingene kızı, 1000 – bin beşyüz Euro gibi yüklü bir para daha kopartmaya çalışıyor, varsa gönderiyorsunuz, yoksa, “ne kadar varsa onu gönder burada kolaylık sağlayacaklar, taksite bölecekler” gibi yalanlarla cebinizdeki yada birikiminiz olan tüm parayı kopartmaya çalışıyor.
Denizde kum, çingenelerde yalan!
Parasını çarptıkları insanlarada internet sitelerinde; "Sizden zorlamı para aldılar, kafanıza silahmı dayadılar? Evinizde çoluk çocuğunuz açken hovardalık yapıyorsunuz, birde burada erkeklik taslıyorsunuz be aç köpekler!" diye hakaret etmektedirler.
İte köpeğe para kaptırıpta bu duruma düşmek çok acı olur.
Sizlere önerim şudur; birgün alocularla karşılaşırsanız (ki karşılaşacaksınız) anlattıklarına inanmış görünün ve isredikkleri parayıda gönderdiğinizi söyleyin. Bırakın o boşu boşuna bankaya gitsin ve hayal kırıklığı ile dönsün.